MARIANA BRĂESCU

prozator, creator de publicaţii, dramaturg

~Alexandru Nemoianu (S.U.A.): „Mariana Brăescu sau fabula delicată“

Am avut bucuria să primesc nou publicatele volume ale Marianei Brăescu „Imperfecţiuni provizorii” şi „Îmi amintesc şi îmi imaginez”. Cu mare bucurie am descoperit un scriitor deplin, agil, binevoitor, ironic şi în nimic scorţos; dovadă de delicateţe faţă de sine şi înţeleaptă înţelegere a cititorilor. Câteva lucruri pot fi menţionate aproape ca o listă de inventar.

Mariana Brăescu stăpâneşte şi foloseşte cu măiestrie limba română, înţelesul cuvântului şi cunoaşte profund condiţia umană, ceea ce înseamnă mai ales înţelegerea limitelor ei. Personajul, care poate fi Profesor Universitar, Doctor sau modest sub-contabil, este disecat de Mariana Brăescu până în adâncurile pe care însui nu şi le ştie. Este uluitor şi surprinzător modul în care Mariana Brăescu înfăţişează simultan realitatea în starea ei dublă. În condiţia văzută; fragmentată, fragilă, temporară, aparent absurdă şi inutilă şi pe planul veşnic, unde toate se unesc şi capătă înţeles. Cred că cele spuse pot fi perfect ilustrate de „Un amor” cuprins în volumul „Imperfecţiuni provizorii”.

Mariana Brăescu se „joacă”, prinde în cursă pe cititor. Situaţiile sunt, mai întâi, înfăţişate dintr-o perspectivă aparent crudă şi care coboară pe cititor în adâncurile cele mai ascunse ale firii omeneşti, acolo unde sunt acele „secrete” pe care nu le dezvăluim nicicui. Dar brusc, Mariana Brăescu schimbă tonul şi ne învaţă adevărul simplu (ca toate adevărurile) că frumuseţea este în tot locul dar se dezvăluie doar dragostei.

Să o citeşti pe Mariana Brăescu este o bucurie şi un privilegiu.

2005

ALEXANDRU NEMOIANU

Reclame

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: