MARIANA BRĂESCU

prozator, creator de publicaţii, dramaturg

~Antonia Iliescu, (Belgia): „Poezia din miezul de nucă“

În luna noiembrie, lună urâtă şi ploioasă, cerul din preajma casei mele s-a făcut senin: tocmai primisem o seamă de cărţi, printre care şi trei cărţi ale Marianei Brăescu. Mi s-a cerut părerea după lecturarea lor. Sunt fericită că pot să exprim acum ce efect au avut asupra mea scrierile acestei remarcabile scriitoare.

Iată, încep prin a spune că am avut un adevărat şoc al surprizei: cum de nu am auzit nimic până acum despre această mare scriitoare? Cum de nu s-au făcut scenarii de film după unele proze scurte, adevărate capodopere?

Părerea pe care o fomulez aici mi-am făcut-o în urma citirii celor două cărţi de proză scurtă – «Îmi amintesc şi îmi imaginez», şi «Imperfecţiuni provizorii» – şi a piesei de teatru, comedie satirică în trei acte „Al treisprezecelea Caesar”.

Cele trei cărţi fac singure portretul scriitoarei: ea mânuieste cu dexteritate dialogul, intriga de idei, fantezia poetică dar şi satira şi psihologia personajului. Cele trei opere care mi-au pătruns în casă – şi încă mai mulţumesc dăruitorului – mi-au adus în bibliotecă nu un scriitor, ci trei! (şi poate chiar mai mulţi, …).

Mă întreb deci: cum ar putea oare cineva să treacă nepăsător peste acele pagini de o zguduitoare gingăşie îmbinată cu drame care se consumă chiar şi dincolo de pagina închisă a cărţii? Proza din cartea «Îmi amintesc şi îmi imaginez», această suită de romane miniaturale, este deopotrivă senzuală, delicată, aromată, dar şi profundă şi emoţionantă. Nici nu ştii când îţi scapă lacrima pentru acele destine patetice ale unor stranii personaje, fiecare reprezentând prototipul unei lumi. Şi nici nu îţi dai seama când aluneci în propriile-ţi amintiri; şi atunci te trezeşti descumpănit: „De ce plâng? Pentru cine plâng?” Este un gen de proză care trezeşte sufletul din somn. Personajele ei îmbogăţesc lumea cărţilor cu gesturi noi: pictorul Boris pictează „înmuindu-şi pensula în inimă în loc de vopsea”; Zinei Eschenazi „îi creşte voalul de mireasă pe umeri”; „părul negru al bunicii care se mai întunecă c-o noapte”…

Proza Marianei Brăescu este una circulară şi disciplinată. Cuvintele se aşează singure în fraze, frazele în rânduri, rândurile în pagini, paginile în carte şi cartea în suflet. Totul este pus acolo unde trebuie şi nu există disonanţe, totul fiind armonie de idei, de cuvinte, de imagini, de stil. Proza ei cântă. Şi totul se face cu o perfecţiune de cerc, de la primul cuvânt la ultimul, după care te reîntorci la primul cuvânt, dorind să-l adânceşti. Ca o ţesătoare harnică în faţa războiului de tesut, ea porneşte bătătura şi îi strecoară modelul pe îndelete, prin imagini de o indescriptibilă gingăsie: „câte-un tunet, departe, sparge cerul, câte-un fulger sprinţar, îl tiveşte la loc”. Proza ei alunecă fără să te prevină, în poezie de cea mai bună calitate: „Oare mai plouă la fel peste codrul meu verde, aşezat în drum tătăresc? Ce fetiţă suspină la pieptul lui de bărbat? Tot aşa, din mătase, sînt puii? Dar salcâmul, înfloreşte la fel de curat?” (Ploaie de vară).

Paginile scrierilor ei, fantastic de fantastice!, ne poartă în caleşti trase de cai sălbateci care ne atrag în nopţile tainice ale unor vremuri cu parfum de bunici şi străbunici. Alteori ne trezim dansând dansul lui Zorba, cu toţi acei greci ţinându-se după umeri; te vezi ridicându-te ca în transă încercând să-ţi potriveşti pasul cu paşii lor, te duci cu ei în lumea lor de-acasă, după care plâng şi dansează, căci oamenii dezrădăcinaţi dansează şi plâng.

Proza Marianei Brăescu, această proză consistentă ca miezul de nucă, este scrisă sub patima nucului uriaş, izvor de înţelepciune, sursă de zbor şi de miez cu gust amărui, tras din coaja verde. Închizând cartea acestei mari scriitoare, am spus: „Ce bine că şi-a amintit! Ce bine că şi-a imaginat!”

2006

ANTONIA ILIESCU

Reclame

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: