MARIANA BRĂESCU

prozator, creator de publicaţii, dramaturg

~Miron Tic : ” O doamna intre Doamne ”

A scrie despre Doamna Mariana Brăescu nu este un lucru greu; însăşi proza şi dramaturgia Domniei Sale îţi uşurează punerea în pagină a gândurilor sincere pe care cu siguranţă le merită. Le merită din mai multe motive, toate, bine întemeiate; întâi, fiindcă proza din volumul „Îmi amintesc şi îmi imaginez” te cucereşte de la prima citire şi, mai apoi, te face să revii la unele pagini, în care, îţi poţi vedea anii tinereţii, copilăria petrecută într-un sat, să-ţi aduci aproape sărbătorile marilor praznice dar şi imagini uimitoare, pe care autoare le picură în această carte de vis şi de lumină. De culoare şi adevăr, de simţire prelungită, cum ar fi un zbor al unei păsări neobosite sub cerul de un albastru infinit. Casa bunicilor sau a părinţilor, grădina cu acel pom de care cine nu-şi aminteşte? nucul, toate rămân ca un mare semn şi ca o rugă înspre care să ne închinăm sau să păstrăm un moment sau mai multe de tăcere şi recunoştinţă acelor valori nepieritoare.
Doamna  Mariana Brăescu a ştiut să-şi împodobească sufletul cu cele mai alese daruri când „Şi nucul, prietenul meu, minunea verde care mi-era şi un refugiu şi loc de visare” (am citat din această povestire care deschide volumul, „După-amiază cu trăsură pe cer”), răsărită, poate, dintr-o blândă privire, parcă desprinsă dintr-o credinţă omenească. Nu putem să nu ne oprim şi la aceste calde respirări: „Niciodată n-am văzut sărbători mai frumoase decât acolo, în casa bunicii. Zilele în şir pe cuptorul cald, ca un animal blând şi mare, creşteau aluaturi noi, leneşe, parfumate. Un răsfăţ de arome punea stăpânire pe bucătăriile amândouă şi-n coveţi de lemn, uriaşe creşteau neîncetat movile mari de dulciuri grozave.”
De o perenitate cuceritoare este şi povestirea „Urcând în nuc până la cer”, cu o descriere surprinzător de melancolică şi plină de poezie a toamnei. „E toamnă. Acolo, în Nord, vara trece uşor şi, de-aceea, ca o văpaie se aprinde  şi se stinge la fel ca văpaia. Ca o dragoste mare arde vara şi toamna vine doar cu parfumul acelei iubiri…”
Pagini calde, scutite de ermetism sau paradoxuri, cu aduceri aminte şi observaţii judicioase şi pertinente, toate invitând cititorul la meditaţie şi nostime reflecţii.
Frumuseţi cosmice privite la ceas de deschidere a dimineţii şi la ceas de intrare în amurg, cu oameni buni şi oameni răi, cu cei care au parte de rai şi cu cei care ajung în iad.
„Îmi amintesc şi îmi imaginez” ar putea fi socotită şi ca o scriere autobiografică, cu multe prezenţe în jurul autoarei, care i-au înmagazinat în suflet amintiri preţioase, care au dat naştere unor minunate povestiri, grupate în acest volum, din care, amintim în continuare „Călătoria”, „Dimineaţă, cu ochii fierbinţi”, „Ploaie de vară”, „Dincolo de zid, mai departe”, „Sub ispita zăpezii” sau „Dansul fluturului” şi până la „Rugăciunea de seară”, o emoţionantă trăire a acelor vremi ale copilăriei. „Până nu ne spuneam rugăciunea, nu ne culcam”. „Tatăl nostru, carele ne eşti în ceruri…” Şopteam încet cuvinte de rugă în faţa icoanei lucind misterios în lumina curată a candelei din perete. „Sfinţească-se numele Tău…”. Nu-mi amintesc de la câţi ani ştiam cuvintele sfinte, dar de foarte mică le ştiam. şi-n momentele acelea de noapte adâncă rămâneam doar atât, eu, fetiţa aceea mică, îngenunchiată, sfioasă, şi gândul la Dumnezeu.
Mică, înfricoşată, emoţionată. Era un examen sever şi examenul îl dădeam în fiecare seară.
Şi să ne ierţi nouă păcatele noastre,
Aşa cum şi noi iertăm greşiţilor noştri”.
Doamna Mariana Brăescu este Fondatoarea celui mai important grup de presă pentru casă, ambient şi familie din România, al cărui nume i s-a ataşat definitiv în mitologia publică, devenind celebra „Doamna CASA LUX”. Despre scrierile distinsei autoare şi-au exprimat frumoase păreri o serie de personalităţi critice şi literare, între care Val Condurache, Tudor Popescu, Margareta Bărbuţă, Ion Zamfirescu. La toate acestea, cuvintele noastre se doresc a fi nişte boboci de trandafiri deschişi în aceste dimineţi de vară ca recunoştinţa Domniei Sale.
2005

Reclame

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: